Вход за клиенти
За нас
Условия
Контакти
Златна Сицилия
Кухня

      В сицилианската кухня са напластени влиянията на всички народи, които са  владели острова - от елини и древни римляни, през араби, до нормани, Хабсбурги и Бурбони - французи и испанци.

      Днес древногръцкото наследство се разпознава в простите и натурални храни, на основата на риба и други морски продукти. На арабите пък сe дължи съчетаването на сладко и солено (agrodolce), което е една от основните характеристики на сицилианската кухня. Кускусът пък е съвсем обичаен за Палермо, Трапани и Пантелерия, заедно с подправките като канела, шафран и сусам.

       От арабите също са и изключителните оризови "портокалчета" аранчини - пържени оризови топки с плънка от месо и подправки, а също панеле (вид каша, на основата на запържено брашно) и пастичио - комбинация от пиле, бадеми, тесто, шамфъстък и каперси. Французите пък на свой ред са наложили дивеча, а също и солените торти, както и рибената супа, наречена маделоте.


   

 

      Всяка храна в Сицилия носи своя неповторим местен привкус, а островитянският диалект е дал на ястията странни мелодични имена, които у запознатите предизвикват асоциации с незабравимо вкусни преживявания.

      Рецептите за паста са високо ценени заради ясно открояващите се и семпли вкусове. Сред тях почетно място заемат паста кон ле сарде от Палермо - с майсторски сос от различни видове риба, каперси, лук, кедрови ядки, стафиди, пипер и резене; месинската паста нкачата - макарони на фурна с рагу, кюфтенца, патладжани и  други зеленчуци , или паста ала Норма от Катания - с домат, солена рикота и патладжан.

 

 

      Изобщо без домати и патладжани сицилианската кухня би загубила доста от своята характерност. Всеизвестната капоната е чудесен пример за деликатното смесване на различни зеленчуци (патладжан, домат, лук и маслини), към които се добавят характерните за острова бадеми, стафиди, канела и кедрови ядки.

 

 

      При месните ястия определено преобладават тези с агнешко и телешко. Популярното фарсу магру например представлява голям резен крехко телешко, обвиващ плънка от варени яйца, сирене, шунка, сланина, зелен боб, стафиди, кедрови ядки и подправки.

 

 

      Рибните рецепти, разбира се, са безброй. Рибата тон има особена тежест, но не бива да забравяме рибата меч, чиито впечатляващи глави дават колорита на местните рибни пазари. Интересно е приготвянето на риба меч а ла гиота - с лук, маслини, каперси и домати. Популярна е и палермитанската рецепта за сардини а бекафико.

 

 

 

      Сред легендарните десерти, родени на острова, престижно място заемат марципановите плодове, невероятните сладоледи и леденият крем гранита. Но прочути са също и шоколадът от Модика, и различните крехки сладки с бадеми, кедрови ядки, цитруси, канела и лавандула. А канолите, са сред най-вкусните сладости, които предлага слънчевото Средиземноморие.

 

 

      От Северна Африка произхожда дори и прочутият сладкиш ла касата (обвивка от пандишпан, пълнена с крем от рикота, захар, парченца шоколад, плодове, вишнев ликьор мараскин, глазиран със зелен марципан и богато украсен с плодове отгоре), който се сдобива със своите "барокови" форми едва по-късно, по време на испанското господство.

 

 

      По време на основните хранения сицилианците консумират предимно вино. Почвените и климатични условия на острова са идеални за отглеждането на лозя. Производството на вино започва още по времето на гръцката колонизация на острова. Днес във всички провинции на Сицилия се произвеждат вина по модерни технологии, които са утвърдени на европейския пазар.

      Червените вина са с алкохолно съдържание от 12-13% и обикновено се консумират вечер с печени меса. Сред най-разпространените са  Черазуоло ди Виториа  и  Неро д'Авола, които се произвеждат в района на Ното (Сиракуза).

      Белите вина и розетата обиновено са със съдържание на алкохол от 11.5 - 12% и се съчетават най-добре с риба, пилешко месо и паста.

      Произвеждат се също така и множеството десертни вина, някои от които Марсала и Малвасиа дел Липари.

      Други типични сицилиански напитки са лимончело – лимонов ликъор и амарето – билкова напитка, която често се консумира след хранене като дижестив.

 

 


Начало
Почивки и екскурзии
Хотели
Самолетни билети
Пътеводител
За нас
Общи условия
Контакти
"Златна Сицилия" е услуга на туристическа агенция "Бохемия".
© 2020 TA "Бохемия". Всички права запазени.